Zilele de vară nu aduc doar distracție și mai mult timp liber petrecut în vacanță. Temperaturile ridicate pot contribui și la apariția problemelor digestive, precum constipație, balonare sau aciditate gastrică crescută.
Zilele de vară nu aduc doar distracție și mai mult timp liber petrecut în vacanță. Temperaturile ridicate pot contribui și la apariția problemelor digestive, precum constipație, balonare sau aciditate gastrică crescută.
În plus, căldura favorizează și înmulțirea bacteriilor din apă sau din mâncare. Așa că este extrem de important să îți iei din timp măsurile necesare pentru a preîntâmpina posibilele probleme digestive. Iată câteva sfaturi care îți sunt de ajutor.
Pe timpul verii, deshidratarea este frecvent întâlnită. Aceasta încetinește digestia și poate favoriza apariția constipației. Este important să bei cel puțin doi litri de apă pe zi. Pentru a evita deshidratarea, încearcă să reduci consumul de cafea și alcool, mai ales după o zi petrecută la soare.
Consumă alimente cu un conținut ridicat de apă, precum castraveții, pepenele verde sau portocalele. Apa de cocos, laptele bătut și kefirul sunt bogate în electroliți și probiotice, contribuind la menținerea sănătății florei intestinale. Sucul proaspăt de Merișor (Vaccinium vitis-idaea) sau ceaiul de merișor pot ajuta în caz de constipație sau diaree ușoară.
Chiar dacă ești în vacanță și vrei să te răsfeți cu preparate locale, ai grijă la combinațiile alimentare. Când mănânci la restaurant, evită alimentele prea picante, prăjelile, grăsimile în exces și băuturile carbogazoase, deoarece acestea pot cauza reflux, indigestie sau balonare.
Pentru o digestie ușoară, optează pentru porții mai mici, alimente proaspete și ușor de digerat. Fructele și legumele cu conținut mare de apă (castraveți, pepene roșu) sunt excelente. La fel și alimentele fermentate (iaurt, kefir), cele bogate în fibre (banane, mere, cereale integrale) sau verdețurile (spanac, salată verde).
Uneori, chiar și cu o alimentație echilibrată și cu o hidratare corespunzătoare, organismul tău are nevoie de un ajutor în plus. Polygemma 15 Intestin detoxifiere este un produs natural care susţine detoxifierea organismului la nivelul tubului digestiv, ajută la reechilibrarea florei intestinale și susține sănătatea intestinelor.
Unul dintre ingredientele sale active, mugurii de Nuc (Juglans regia), ajută la reglarea activității florei bacteriene din intestin și poate reduce balonarea şi flatulenţa. Așadar, atunci când îți faci bagajul, ia în considerare și un astfel de produs, pentru a fi pregătit în cazul unor probleme digestive neașteptate.
Îți sunt de ajutor și probioticele, pe care le poți utiliza sub formă de comprimate sau pe care le poți găsi în diverse alimente. Probioticele sunt bacterii vii care contribuie la sănătatea sistemului digestiv. Kefirul, iaurtul, varza murată și kombucha sunt surse excelente de probiotice. Acestea contribuie la refacerea florei intestinale și la o digestie mai eficientă.
Prebioticele sunt fibre nedigerabile care hrănesc bacteriile bune din intestin. Le poți găsi în banane, sparanghel, ceapă, usturoi, ovăz, mere. Consumul regulat al ambelor tipuri contribuie la menținerea echilibrului microbiomului intestinal.
În concluzie, sănătatea digestivă este esențială pentru a te bucura de vacanță. O alimentație echilibrată, hidratarea corectă, produsele naturale și aportul de probiotice și prebiotice te pot ajuta să eviți neplăcerile digestive. Astfel, te vei putea bucura de zilele de vară fără balonare, arsuri de stomac sau disconfort abdominal.
Foto: Freepik