Dr. Max se implică de 5 ani în proiecte de responsabilitate socială, alături de Asociația Niciodată Singur, prin intermediul unui proiect de suflet destinat celor de la care avem ce să învățăm: seniorii. Seniorii reprezintă categoria de populație cea mai însingurată din țară, iar acest proiect își propune să-i facă să simtă apropierea și dragostea unei întregi comunități.
Când te gândești la seniori, probabil că mintea îți zboară către bunicii tăi, către momentele pline de căldură pe care le împărtășiți, către pilde, povești de viață, vacanțe la țară și, cu siguranță, o mulțime de mese pregătite cu drag, în jurul cărora se strânge familia. Dar, deși astfel de imagini sunt prețioase pentru cei care se pot bucura de ele, realitatea nu este la fel de idilică.
Singurătatea în rândul seniorilor este o problemă tot mai acută în România. Conform unui studiu recent, 1,5 milioane de seniori din țară trăiesc în izolare, iar efectele acestui lucru asupra sănătății lor fizice și mentale sunt devastatoare. Cu gândul la acest fapt, Dr. Max, în parteneriat cu Asociația Niciodată Singur, a lansat cu câțiva ani în urmă o inițiativă ambițioasă pentru a aduce bucurie și sens în viețile vârstnicilor.
Astfel, în ultimii 5 ani, Dr. Max a investit în programe dedicate reducerii singurătății seniorilor. Totul a început în 2021, când Dr. Max a sprijinit programul de vizite la domiciliu al Asociației, susținând seniorii singuri, organizând evenimente speciale și acordând sprijin material. Seria de eforturi semnificative a culminat cu deschiderea primului Centru de Socializare pentru vârstnici în București, în 2022. Centrul este o resursă fantastică la care seniorii au acces și unde se bucură de o varietate de activități zilnice: ateliere gândite să-i facă să se simtă mai bine, cu activități care merg de la artă și tehnologie până la sesiuni de psihologie și relaxare.
Pentru că acest proiect de responsabilitate socială s-a dovedit un succes, Dr. Max și Asociația Niciodată Singur au decis să-l extindă și în alte orașe. Așa că, în 2023, au fost lansate noi acțiuni dedicate seniorilor din Constanța, Brăila și Ploiești. Iar prin intermediul acestor inițiative seniorii din orașele respective au avut parte de activități de socializare, excursii și sărbători petrecute împreună, la fel de calde ca cele petrecute în familiile care le lipsesc. Sunt mici evenimente create pentru a-i aduce pe seniori în comunitate și a le înlesni accesul către alte generații, contribuind la crearea de legături autentice și semnificative.
Fiecare an a reprezentat o extindere a programului, numărul seniorilor sprijiniți ajungând la 323 (în 2023); iar activitățile diversificându-se și prin vizite lunare ale farmaciștilor Dr. Max la Centrul de Socializare. Un an mai târziu, impactul programului a continuat să crească, ajungând la 500 de seniori singuri, iar al doilea Centru de Socializare a fost inaugurat în Ploiești.
Mai mult, în cadrul programului a fost lansat în mediul digital experimentul numit 'Camera Singurătății'. Construit pe formatul popular de escape room, acest experiment social este o invitație la înțelegere și empatie, făcându-i pe participanți să conștientizeze cum se simte izolarea de care au parte vârstnicii singuri.
Lunar au loc în centrele de socializare întâlniri cu farmaciștii Dr. Max, sub formă de discuții libere pe diverse teme legate de sănătate, de la îngrijirea ochilor până la gestionarea hipertensiunii, toate stabilite împreună cu participanții, în funcție de problemele care îi preocupă. Acestea reprezintă un pilon deosebit de important și apreciat în rândul activităților dedicate seniorilor.
'Domnișoara Mihaela este o persoană foarte drăguță și știe să vorbească pe limba noastră', spune doamna Livia B. despre întâlnirile cu farmacista Dr. Max. Ne-a explicat clar lucruri despre boli și tratamente pe care nu le înțelegeam bine. De asta veneam cu plăcere la întâlniri și eram toți prezenți, deși cererea era foarte mare. Dacă un subiect era important pentru noi, se informa mai bine și ne explica totul în detaliu la următoare întâlnire.'
Și doamna Angela M. este recunoscătoare pentru 'cursurile prezentate, însoțite de material didactic, au reamintit multe lucruri uitate sau neglijate, dar au oferit și informații noi privind tehnologiile moderne și rezultatele rapide și eficiente ale aplicării lor.'
Cu siguranță că astfel de proiecte nu rezolvă problemele tuturor seniorilor din țară, dar sunt exemple că se poate și, în același timp, invitații convingătoare la implicare. Pentru că ține de fiecare dintre noi să facem mici gesturi care pot îmbunătăți viețile celor din jurul nostru. Și viețile lor chiar se schimbă.
Foto: Dr. Max