5 efecte negative ale bronzului

E vară, iar asta înseamnă, desigur, că cele mai subțiri și vaporoase haine sunt sacoase din șifonier și, deci, și pielea este mult mai expusă decât în sezonul rece. Lucru care nu doar că ne predispune corpul unor factori externi toxici, dar ne și face să ne dorim un bronz care să ne facă pielea să strălucească.

5 efecte negative ale bronzului

Din păcate, după cum spun specialiștii în domeniu, soarele nu ne este recomandat, oricâte creme am folosi sau oricât de puțin am sta expuși.

Tocmai de aceea, mai jos, am făcut o listă cu motive pentru care dermatologii ne recomandă să ne protejăm și să avem mai multă grijă de pielea noastră.

Bronzul cauzează o îmbătrânire prematură


Deși, pentru o scurtă durată de timp, bronzul oferă pielii un aspect luminos și întinerit, radiațiile UV produc deteriorări la nivelul pielii iremediabile. Ceea ce este și mai interesant este că, fie că ne bronzăm natural sau la solar, efectele pe care razele le au asupra corpului nostru nu sunt deloc benefice.

Nu există solar non-toxic

Oricât ne-ar plăcea nouă să credem că o lampă mai specială sau o expunere de scurtă durată vor face ca nivelul de toxicitate să fie mai mic, ne înșelăm. Se pare că, după cum spun specialiștii, chiar și 3 minute la solar înseamnă, de fapt, o expunere de 10 ori mai lungă și chiar mai toxică decât ne așteptăm. Astfel, 20 de minute petrecute la solar sunt echivalentul a patru ore expuse continuu la soarele arzător, într-o zi de vară, toridă.

Nici soarele nu este recomandat

Majoritatea dermatologilor spun că statul la soare nu este unul sănătos, mai ales pentru că, orice schimbare a culorii pielii inseamnă o deterioare la nivelul celulei. Imaginează-ți, doar, cum arată un chibrit ars: e… ars. Nu se mai poate face nimic cu el. Exact așa reacționează și pielea noastră: faptul că se închide la culoare arată că a fost expusă unor temperaturi mult prea ridicate, tocmai pentru a o proteja de razele UV.

Crema SPF nu ajută în totalitate

Pe site-ul oficial al Fundației Împotriva Cancerului de Piele, ni se spune că nu există, încă, vreo metodă prin care să ne apărăm împotriva razelor UV în totalitate și că, la momentul actual, toate sunt doar produse ajutătoare. De asemenea, se recomandă ca, pe lângă crema cu SPF, să încercăm să căutăm cât mai multă umbră în zilele de vară toride și să ne acoperim cu materiale vaporoase, mai ales dacă simțim că, la nivelul pielii, se produc diverse deteriorări din cauza soarelui.

Bronzul crește șansele de cancer la piele

Expunerea la radiațiile UV cauzează mutații în ADN-ul nostru, care pot chiar să ducă la toate cele trei tipuri de cancer, inclunzându-l chiar și pe cel fatal, melanoma, care este cel mai comun tinerilor în jur de 20 de ani. Cu toate acestea, se pare că părerile sunt împărțite. Mai mulți doctori susțin că, de fapt, singurul mod prin care ne putem atinge doza zilnică recomandată de vitamina D, este prin expunerea la soare. La nivel mondial, ne confruntăm cu o deficit de vitamina D, tocmai pentru că oamenii se tem din ce în ce mai mult de soare.

Știm, deși acel maroniu al pielii proaspăt bronzate ne face să ne simțim mai tinere și mai frumoase, din păcate, expunerea la soare sau mersul la solar nu sunt deloc sănătoase. Tocmai de aceea, specialiștii încearcă să ne convingă că, acest sacrificu nu este deloc meritat și că, din ce în ce mai des, apar complicații care se agravează în timp.

Citește și:
5 trucuri prin care poti scapa rapid de liniile bronzului

Text: Cristina Stana
Foto: Instagram

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet