Nu te simți apreciată de partenerul tău? Cum să-l ghidezi într-o manieră corectă

Este o nevoie emoțională firească să vrei să te simți apreciată, prețuită. Iar uneori partenerul nu știe să-ți arate asta, ori s-a relaxat prea mult...

Nu este un răsfăț, nu este o modalitate prin care vrei să-ți dai importanță, nu este o strategie de a ieși în evidență atunci când faci lucruri mici, banale. Ei bine, chiar și pentru ele ai nevoia legitimă să te simți apreciată. Iar manifestarea aprecierii este o întărire pozitivă, care ulterior favorizează apariția acelor acțiuni de natură pozitivă. Nu ai observat că atunci când nimeni nu este recunoscător pentru un gest anume, parcă nici nu-ți mai vine apoi să îl faci? Pentru că nu te simți văzută, ci invizibilă, iar un efort trecut cu vederea de multiple ori se resimte în timp de-a dreptul dureros. Partenerul tău nu stă tocmai bine la exprimarea gratitudinii? Îl poți ghida așa cum ai tu nevoie.


Aici și acum

Să îți spună cât de mult te apreciază la o lună distanță după o situație anume? Să aștepte să se adune mai multe motive de exprimare a aprecierii și să le înșire pe toate? Amânarea aceasta nu este eficientă, e important să spună pe loc, la momentul desfășurării acel mulțumesc, am observat că ai făcut lucrul X și apreciez asta.

Nu sunt necesare exprimările bombastice…

… și nici un comportament cu nuanțe dramatice. Să fie el, natural, iar ceea ce spune să fie cât se poate de real, să fie simțit. Căci limbajul corporal, inflexiunile vocii pot trăda falsitatea, superficialitatea. Nu a fost obișnuit să primească laude și ca atare nici să le ofere? Până va exersa acest comportament este posibil să fie mai stângaci.


Stabiliți contextele

Poate că unele lucruri el le vede ca de la sine înțelese, că este normal să le faci și e normal ca el să le primească. Că nu reprezintă ceva extraordinar pe care să le sublinieze prin gratitudine. Dar, desigur, asta nu înseamnă că părerea lui coincide cu a ta. Clarificați și menționează limpede despre ce situații este vorba, fie că și tu le percepi ușoare sau ți se par ceva mai dificile. Un ghid al contextelor în care chiar vrei să auzi un mulțumesc din partea lui.

Cu ce să nu asocieze aprecierea

Ai făcut lucrurile acelea și e grozav, dar… Ei bine, acest dar anulează ceea ce este înainte de el, chiar dacă exprimarea este cât se poate de duioasă. Anumite glume, ironii, sarcasm devin forme de atac care desființează aprecierea. Să mixeze aprecierea și o critică în ideea de a transmite ceva ce-l deranjează, ce dorește să fie schimbat, nu are un efect pozitiv. Asta deoarece critica e întotdeauna mai puternică, mai dureroasă, mai ales dacă părinții tăi au fost foarte critici, invalidanți, partenerul este el o persoană mai critică și exigentă și acesta este un aspect care te deranjează teribil în dinamica voastră. Strategia este apreciere, observația cu notă negativă, apreciere, adică un sandviș unde majoritară este aprecierea.


Cum anume să o facă

Aprecierea nu înseamnă doar cuvinte, ea se traduce și într-un zâmbet, un sărut, o îmbrățișare, un buchet de flori sau o prăjitură. O ieșire la o plimbare, un film sau un restaurant. Nu trebuie să implice sume mari de bani sau gesturi grandioase care sunt greu de susținut într-un context zilnic sau săptămânal.

Citește și:
Partenerul tău trece printr-o perioadă grea? Greșeli pe care le faci când vrei să-l ajuți

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle